Emma Birgersson

VD och skribent Sort It
28 MARS 2022
INTE ALLA HÄSTAR HEMMA
Att skapa sig ett namn på byn
I förra bloggen så gav jag tips om hur man stängslar på ett säkert och effektivt sätt. I det här avsnittet så behöver vi revidera lite. Vi har nämligen haft tre stycken rymningar på ungefär en vecka. Det är nämligen så att den lilla vita inslandshästen tycker att det är roligt att göra små utflykter och hon har märkt att det inte är någon ström i staketen så hon går rätt mellan trådarna bara. En gång fick vi hämta de små marodörerna en halvtimme bort på en annan hästgård. Nåja, när vi inte jagar busfrön så har det varit riktig vinter på Söraby! 17 grader och vinterkyla i flera veckor långt före jul. Det är kylan man är rädd för när man bor på landet med djur. I kylan så fryser marken och maten tillika vattenbehållarna och risken att vattnet fryser i ledningarna är en faktor när man har egen brunn. Jag lyckades lösa alla riskfaktorer innan vintern kom och tipsar alla nya gårdsägare att göra detsamma. Det kan ta lång tid att hitta en ispropp. Det gick jag igenom samtidigt som jag frånträdde mitt andra hus och är inget jag rekommenderar.

Nedan, lurviga Arman och Thota.
Det har ju faktiskt hänt en hel del på gården också sedan sist. Efter hage kommer hus och hästarna har nu fått ett eget stall som de kan gå in och ut i som de vill. Det var från början till för sädesförvaring och jag kände redan på visningen att detta kommer att bli en kanonlösdrift! Vi började med att sätta upp ett par stora plexiglasfönster och efter lite mer småfix så var det bara att ströa upp och att låta hästarna komma in. Det har också dragits in vatten och extra belysning för att det ska bli mer lättjobbat. Värt att notera är att oavsett hur fint stall de har så föredrar hästarna att vara utomhus om de själva kan välja. Min häst är så raggig att han ser ut som en fölunge efter all pälssättning!



Drömmen att gå och plocka sina egna grönsaker

Eftersom gården stått orörd i flera år så har gårdsplanen blivit en gräsmatta. Dock så blir det gegga så fort det blir höst och därför så har vi tagit in markentreprenad och skrapat bort topplagret som ersatts av grus. Det håller för traktorer och andra fordon som kommer att användas på gården. Jag längtar tills jag får pynta gårdsplanen med långbänkar som man kan sitta på längst stallsidorna i solskenet.
17 NOVEMBER 2021
OM ATT SLÄPPA
Och att ta emot
Att våga kasta sig utför
Jag har den senaste tiden varit med om en hel del inombords. Själva uppbrottet från storstan har inte påverkat mig alls såsom jag nog hade föreställt mig. En tro om avsaknad av pulsen, affärsmöjligheterna och allt det invanda. Istället har jag fyllts av en enorm tacksamhet för att ha vågat släppa allt det trygga där Eksjö har tagit emot mig på alla de sätt. Jag har träffat massvis med folk, jag har mötts av lugnet på landet och jag har redan etablerat mig i trakten.
På väg till sin ankmamma Emma
Tellus - den lugna storebrodern
Luna - full av bus och totalt gränslös lillasyster
Något som gett mig ett antal lyckorus den senaste tiden är min nyetablerade familj. Den består av 3 ankor, 2 katter och 2 hästar. Man kan utan att överdriva säga att gården är fylld av liv och att det nu är en riktig gård. Jag kan sitta och titta på ankorna som varje dag blir modigare och modigare i min trädgård. Jag njuter av katterna som följer med mig när jag sätter stolpar till den utökade hästhagen. Och jag famlar i det kompakta mörkret men leds rätt av den vita islandshästen Thota liksom Armans vita bakhov när jag ska natta hästarna. Jag känner verkligen att jag tillsammans med dessa underbara djur mutat in platsen ordentligt. Katterna är bland de keligaste jag träffat och de är respektfulla mot ankorna. Ankorna visar inga tendenser till att vilja rymma. Arman är jättenyfiken på katterna så jag känner att vi allihop jobbar ihop det här till en enda stor familj. Jaja, tänker ni kanske, men så är det faktiskt. Jag känner att jag har hittat hem.

Nedan, lurviga Arman och Thota.
Det har alltså pågått en hel del etablering den senaste tiden. Det fanns en rejäl trälåda i ladan sedan tidigare och den har fått tjäna ankornas första hem. Med hjälp av ett nätlock så har den blivit en inbrottssäker sovplats. En begagnad Kalixhylla fick bli 4 st sovrum åt mamman med familj. Jag fick lite känsla av att nu är det på riktigt när jag gick och tätade alla hål i garaget för att räven inte skulle kunna komma in. Som att resa hundra år bakåt i tiden.

Vad gäller etableringen av Luna och Tellus, kattsyskonparet, så gick den rätt så bra om man bortser ifrån när jag köpte en varsin liten sele för att gå ut på gården dag ett och att bådas snören gick av på mitten varpå den ena katten rymde upp i ett träd. Jag hann i ett snabbt ögonblick tänka att jag kanske var lite olämpad för det här med bondgård. Men, det jag istället tänker nu är att det var onaturligt för djuren att gå i sele och att jag låter dom ha sin frihet under eget ansvar. De går nu fria och så fort de hör min röst så kommer de och vill hänga. Det värmer i hjärtat.

Det största projektet var att sätta ihop en nätt liten hage på några hektar med tillhörande stolpningsarbete. I Småland. Om ni inte visste det innan så vet ni det nu – Småland är byggt av sten! Och det här var faktiskt ett projekt som jag inte visste hur det skulle lösa sig riktigt men med lite övning så fick vi ner 200 stolpar och jag är väldigt nöjd med resultatet!
Stolpe in!
Här kommer lite sammanfattande stolptips efter att ha satt 1 200 meter staket i steniga Småland
  • Arbeta i team
    Jobba två och två för att det ska bli rakt och snyggt. Det är väldigt arbetsamt att hantera både spett och slägga på egen hand. Låt också spettet jobba på ordentligt först för extra effektivitet och raka stolpar.
  • Ta naturen till hjälp
    En stor fördel är att stolpa efter ett kraftigt regn
  • Spara på stolparna
    Använd befintliga träd på de ställen som är möjligt
  • Trådval
    Om det är ett område med mycket vind och snö så bör man välja elrep istället för band för att undvika töjning samt mycket vind- och snöfång
  • Ledningsförmåga
    Skarva tråden så få gånger som möjligt för hög elledningsförmåga
  • Buskörning
    Släng ut stolparna ur bakluckan. Det är väldigt roligt att köra bil på öppna fält!
  • Skötsel
    Röj bort gräs och sly kring tråden för att behålla elledningsförmågan. Kolla stängslet och spänn tråden med jämna mellanrum.
  • Parkeringsficka
    Se till att det finns en fålla att köra in med bil eller lantbruksmaskin utan risk för att djuren smiter.

Följ bloggen för att få följa utvecklingen med djur och växtliv på gården

21 SEPTEMBER 2021
DET MAN SKÖRDAR
FÅR MAN SÅ
Det är sedan gammalt!
När jag köpte Söraby Norrgård, för det är så gården heter, så var det för att driva självhushåll. Vad nu det innebär, jag vet ju inte ens hur chokladplantan eller chipsträdet ser ut!?

Intrycken jag tog med mig från visningen var att det fanns några trötta fruktträd, en välklippt gräsmatta och en gigantisk åker eller två. Det har talats om ett trädgårdsland någonstans på gräsmattan men det får man bokstavligen gräva fram nu. Man kan alltså säga att vi börjar på ett oskrivet blad här.



Drömmen att gå och plocka sina egna grönsaker

Jag erkänner att jag inte har några som helst odlingskunskaper annat än att jag vet att det växer bättre om man slänger på lite av Armans svarta guld ovanpå. Och att det finns en hel del skadedjur att skydda odlingarna ifrån. Vi talar rådjur, larver och mördarsniglar för att nämna några. När jag åkte runt på visning så såg jag att vildsvinen gått fram som racerplogar i hagar och trädgårdar om det inte satt elstängsel som skydd. Där vill man inte bo om man inte föredrar sönderplöjt. Lite kuriosa kring vildsvinen och varför de plöjer. De äter ekollon som är giftigt och söker efter kvickrot för att avgifta sig, rätt gulligt ändå när man förstår varför de far fram sådär. Men, skadeaspekten behöver avhandlas och riskminimeras.
Och här har jag ju hört talas om myskankor. De kalasar på mördarsniglar och är förmodligen det enda hotet mot dessa marodörer. Så nu får gården sina egna små ankor. Jag har läst på lite och jag vet att de klarar kyla, de kan flyga och behöver möjlighet att doppa näbben 24/7. Utöver detta så blir de väldigt tama om man lägger tid på att kela med dom. Man rekommenderar att ha minst två honor per hane så jag tror på totalt tre stycken till att börja med. Sedan behöver man kolla äggen varje dag för råkar man missa ett par dagar så börjar de ruva och då blir det kycklingar efter 40 dagar! Äggen ska vara mycket fina att baka eller göra omelett på.
Kastanjestaket - ett så underbart namn
Sedan så ser jag framför mig en inhängnad för att inte myskankor och rådjur, eller hästar för den delen, ska klampa in i odlingarna. Jag vill inte föreställa mig känslan när man kämpat ett halvår och så är allt borta när man kommer ut en morgon. Kastanjestaket är både snygga och tidsenliga.

För att det ska bli en bra odling så finns det en del saker att ta i beräkning.
Odla det du tycker om och äter till vardags. Detta förstår jag mycket väl men jag kommer att gå lite utanför boxen här och köra på med nyheter.
Nu när fruktsäsongen är igång så har jag redan i år kunnat skörda bigarråer skänkta från ovan, det finns lite äpplen för mig och Arman att dela på, päronen börjar snart bli klara och så finns det en gigantisk tiometers häck med plommon söta som bär! Så den som planerade den här trädgården vid tidernas begynnelse hade mycket goda avsikter och med en hel del beskärning , gödsel och egna bikupor så ska vi få denna trädgård att prunka av blommor, frukt och liv nästa sommar!
Nu när fruktsäsongen är igång så har jag redan i år kunnat skörda bigarråer skänkta från ovan, det finns lite äpplen för mig och Arman att dela på, päronen börjar snart bli klara och så finns det en gigantisk tiometers häck med plommon söta som bär! Så den som planerade den här trädgården vid tidernas begynnelse hade mycket goda avsikter och med en hel del beskärning , gödsel och egna bikupor så ska vi få denna trädgård att prunka av blommor, frukt och liv nästa sommar!

«
Planering, planering, planering
Använd den här tiden för att skapa en prunkande sommar 2022
  • Logistik
    Vad använder du mest? Vad ska vara närmast köket?
  • Förläng säsongen
    Sätt tidiga sorter följt av sena sorter för att t ex ha grönkål hela säsongen.
  • Hägna in
    Någon form av inhängning skyddar dina odlingar från angrepp från skadedjur.
  • Skaffa bikupor
    Bin hjälper till att pollinera växter för rika skördar. En bieffekt är egen honung och bivax!
  • Samla fröer
    Samla fröer för att ha egna att sätta nästkommande år. Stödköp även ekologiska fröer och satsa även på perenna växter.

»

Följ bloggen för att få följa utvecklingen med djur och växtliv på gården

18 AUGUSTI 2021
UT MED DET NYA OCH
IN MED DET GAMLA
En striptease och upptäcktsfärd
Vi är duktiga på att hålla fast vid det gamla. Vi sitter fast i mönster, beteenden, prylar, personer och arbeten. Vi känner trygghet i att fortsätta. Vi vet vad vi har men inte vad vi får.

Med tiden kommer vi till insikt att vi behöver släppa för att gå vidare. För att utvecklas som människa i kropp och själ. Genom att släppa något så lämnar vi utrymme för något annat att komma in i våra liv. Och ibland behöver vi hoppa utan att veta nästa destination. Utan säkerhet. Lita på att det blir bra. Läskigt.

”Ut med det gamla och in med det nya”. Det är ett uttryck jag gärna använder. Ge plats för det nya att gro. Släpp, släpp, släpp. Gå vidare. Men i allt detta har jag också börjat backa inom områden som prylar, beteende och livsstil.

Ett område som är heligt för mig, och som alltid varit, det är telefonsamtalet. Det har ersatts med mail, messengertrådar, sms, mms, snapchat och gud vet vad. För er som känner mig så vet ni att jag älskar att prata i telefon, och ibland bara vara tysta i luren tillsammans. Rösten, tonläget, det subtila, den snabba responsen. Kommunikation. Det kan aldrig ersättas med bokstäver. Och Det Personliga Mötet, som aldrig någonsin kan ersättas med ett videosamtal. Det personliga och obokade mötet där man bara tittar förbi. Jag längtar efter att leva så. Igen. För så gjorde man när jag var barn under uppväxten i Finspång. Man bara kom förbi.
Och livsstilen.
Att släppa kontorsarbetet hela dagarna och istället gräva i potatislandet. Ja, det är kanske lite romantiserande kring det att odla eget men att skapa något och använda sin kropp i de naturliga elementen. Ett sätt att vara här och nu, i grävandet. Jag tror vi är många som innerst inne längtar efter att sakta ned. Att minska på det digitala stillasittandet, men dock så stressfullt, och istället fokusera på det vi har omkring oss. Fysiska människor, jord, djur, natur eller vad vi innerst inne vill ha. Att resa 100 år bakåt i tiden.

Och den där tidsresan är något jag får göra nu.
12 kbm senare så hittade vi ett golv därunder!
Lite discorök för att fira ett bra teamarbete!
Stor och liten fixar ytan med Falu Rödfärg
Under månaden som gått så har jag med hjälp av ett fantastiskt team rensat och röjt! Mamma, Åke, Sara med son, hantverkare m fl för att inte glömma gubbarna på ÅVC som jag träffat med många fyllda hästsläp nu! Vi har bokstavligen grävt fram den här platsen som ska få briljera igen. Jag känner sådan vördnad för de som 1914 färdigställde gården. Ett riktigt hantverk, som tyvärr inte förvaltats på många år. En pärla som tillfälligt förlorat sin glans.

Vi har röjt ut 10 traktorlass med halm, 12 kbm gammal ved, åtskilliga lass med gammalt virke, skrot och sopor. Ja, man kan välja vad man visar men så ser verkligheten ut också. Det där med att köpa i "befintligt skick". Men nu är det tomt! Det finns inte en bräda kvar när jag behöver lappa något. Men jag har valt att starta med en tom canvasduk. Och så har jag grävt fram det gamla, det äkta och det sanna originalet.

När vi tog bort de för mer än ett halvt sekel sedan inlagda plastmattorna så visade sig fantastiska trägolv inunder. Och för att rikta upp de sneda golven så har man använt sig av tidningar från 1944. Jag liknar det med en välbevarad skatt som ska bevaras och förvaltas. Denna historiska skatt har varit väl förseglade under i runda slängar tusen spik i varje rum. Tack Mamma m fl. för hjälpen att ta bort dessa oändliga spikar!!! Det har efter avtäckningen spridit sig en sådan värme i dessa rum så att det knappt är nödvändigt att måla och hålla på. Lite mysbelysning och sköna inredningsdetaljer så är vi good to go för fina sociala träffar!
"Ut med det nya och in med det gamla"
I mjölkrummet fanns mjölklampor som numera fått plats i köket. Mjölkkannorna planteras det blommor i. För att inte tala om de fantastiska dörrarna som förseglats med plywood. De ska strippas! Jag vet att det finns många som gillar porriga före- och efterbilder så jag ska försöka dokumentera ordentligt hahaha.

Trots att jag har min profession inom det nyproducerade så älskar jag materialen man använde förr. Hantverken. Noggrannheten. Kvaliteten. Historian. Det var ibland bättre förr och jag fortsätter resan i att hylla och att lyfta fram det gamla. Det som man skulle kalla för husets ande och själ.


Följ bloggen för att få info om bostäder som kommer ut till försäljning i närheten av Eksjö

10 AUGUSTI 2021
KLIV PÅ
Men knacka först!
Din lyckliga affär.
Det här med att göra bostadsaffär... Jag har de senaste 15 åren rört mig i fastighetsbranschen och fått förmånen att hjälpa många att både sälja, köpa och skapa sig det hem de vill ha. Men jag vet att många håller med mig när jag säger att det är väldigt annorlunda när det gäller sin egen bostadsaffär. Eller affärer, för oftast ska man ju både köpa och sälja i samma veva. För min del så ville jag säkra upp genom att sälja huset i Kummelnäs innan jag köpte något nytt. Det gick någorlunda smutt förutom att jag fick min första ispropp på 8 år 48 timmar före tillträdet. Så den veckan spenderade jag många timmar under huset för att bokstavligen talat lösa problemet, riktigt glammigt och något jag nämnde i förbigående i slutet av tillträdet. Att just det, det finns inget vatten i huset… Men köparna var underbara och jag fick tid på mig att lösa det så allt gick bra!

Handtag, famntag, klapp eller kyss?
Var god knacka!
Sedan tog det ju längre tid än vad jag hade förutspått att hitta nästa boende och jag inkvarterade mig på 32 kvm och magasinerade merparten av mina saker. Om du ska göra detsamma – planera ändå för att det kan ta längre tid än vad du tänkt dig när du packar med dig kläder osv! Det gjorde inte jag.

Så är man ju tränad i Stockholm och den nivå som många av mäklarna håller där. Service minded, professionella, hungriga att få sälja. Det är referenserna jag har när det gäller mäkleriet. Och så ska man gå på visning på landet och försöka anpassa sig till arbetssättet lite utanför storstan. Det blir såklart en hel del generaliserande och jag har träffat flera som varit på tå och återkopplat snabbt och effektivt. Men, budgivningen som jag till slut vann i Eksjö höll på i tio dagar så tålamodet har jag fått öva på rejält! Med många mäklarkontakter på visningar och i budgivningar så måste jag ändå säga att det finns lite att lära på landsbygden.



Socialiseringen.
Jag har ju förstått att det blir mycket tillvänjning och anpassning efter olika manér och sociala koder. Är det något jag gillar med Stockholm så är det alla snabba vändningar, framförallt när man driver projekt eller gör affärer. Och nu får man vänja sig vid att det är kaffe och limpmacka ett par gånger per dag! Man tar inte emot besök utan att bjuda på en kopp kaffe - och jag som inte ens dricker kaffe!

Sedan jag kom på plats så har det varit en strid ström av grannar, bönder, fd ägare m fl som tittat förbi. Alla vill stanna och prata och när man pratar så gör man det. Man klipper inte mitt i och berättar att man behöver fortsätta arbeta utan nu connectar man.

Det där behöver jag öva på, att pausa och uppskatta samtalet oavsett om man bett om det eller ej. Att socialisera. Och framförallt de långa pauserna, för så gör man här. Liksom man rätt in utan att knacka. Men det får vi jobba lite på!

Den här sociala och känslomässiga aspekten av att byta miljö är något som intresserar mig och som jag kommer att återkomma till längs resans gång så stay tuned!

Fortsätt följa bloggen för att få mer tips och råd
kring köpet av en egen gård

28 JULI 2021
GARAGE GOES GÅRD
Från trettiotvå till åttiotre. Tusen.
Fastighetsaffärer, utomhus danspartys, ridning på Strandvägen och skidåkning på tomten - Stockholm har mycket att erbjuda!!! Men efter 25 år i storstaden och med rötterna i en mindre ort i Östergötland så lockade landsbygden igen. Önskan om att vara sin egen med djuren på tomten blir verklighet nu i sommar.
Det kommer ju inte som någon överraskning egentligen. Att bo på Sveavägen och att därifrån flytta till ett naturreservat i Nacka med egen häst var startskottet. Startskottet att leva närmare djur och natur och startskottet att arbeta på distans. Jag har alltid varit en fri själ och att vara bunden till ett kontor eller en hotellanläggning är inte längre för mig.

Eftersom jag gillar att stretcha lite på komfortzonen valde jag att sälja mitt lilla dockhus i Kummelnäs. Dvs sälja innan jag hittat något nytt. Och så tio veckors frånträde på det- ska det vara så ska det vara ordentligt ;-). Jag mellanbor i ett renoverat garage om 32 kvm i Kummelnäs.

Att leta gård i Stockholms kringområden när var och varannan Stockholmare drömmer om ett naturnära boende eller fritidshus var en utmaning. Det blev säkerligen 15 gårdsvisningar med fyra olika budgivningar innan jag till slut hittade rätt för mig. Jag har omsorgsfullt valt Småländska höglandet och trästaden Eksjö.

Mitt i dansen på en av många danskvällar
- Jag har alltid varit en fri själ och att vara bunden till ett kontor är inte längre för mig.
Det här med att ställa om, det har nog mer fascinerat andra än mig själv, inte minst de boende i Eksjö. Det är kanske flera som tänker att nu kommer Stockholmskan och när det hänger flugor på tomten och det blir isgata på vägen så blir det jobbigt. Såklart att det kan bli utmanande, så är ju livet vart man än befinner sig. Men jag är inte rädd för att få lite skit under naglarna så, Eksjö - here I come!!!
Jag har lärt mig oerhört mycket i mitt letande och iordningställandet av en egen gård och kommer i bloggen att dela med mig av mina erfarenheter, tankar och tips. Inte minst eftersom jag vet att det är många som går med liknande drömmar och när är ett bättre tillfälle att leva ut dom än nu?

När man letar gård så är det viktigt att veta vad man planerar att använda den till, hur stor yta och vilket typ av mark som behövs. Vilken typ av byggnader behövs och hur ser det ut med kringområdet? Hur nära är det till grannar, kommunikation och service? Vad är det för typ av område och hur ser klimatet och odlingsmöjligheterna ut?

För den som tänkt sig att ha två hästar så behöver man åtminstone 3 ha, dvs 30 000 kvm och någonstans där hästarna kan söka skydd, i en lösdrift, stall eller ladugård. Man behöver också någonstans att förvara mat och utrustning. I mitt fall så landade valet på en fastighet om 8,3 ha, 83 000 kvm, 180 kvm hus med en stor lada, ett oisolerat garage och några enklare förråd.

Söraby Norrgård. Bloggen skrivs just nu under det bevarade krussidulliga taket.
Här kommer du att kunna ta del av hela planeringsarbetet, hur man nyttjar mark, hur funkar arrende, vilka djur passar på gården osv. Nedan finns också en checklista på sådant som är viktigt att tänka på inför köpet.

Eftersom tillträdet kunde ske med kort varsel så har jag dubbelt boende under en kortare tid vilket innebär att jag kan renovera och arbeta på gården ett par dagar för att sedan hämta andan i Stockholm.
Huset är i totalt renoveringsbehov, byggt 1914 där renoveringar från 70- och 90-talet satt sin prägel. Söraby Norrgård förtjänar och kommer att få all den kärlek som behövs för att återfå sitt charmiga sekelskiftesutseende.

Checklista inför gårdsköp
Vatten
Är det grävd eller borrad brunn eller kommunalt vatten? Be om att få ta vattenprover samt ställ frågor om hur det har fungerat vintertid, har det frusit eller om brunnen har sinat någon gång.
Avstyckning
Ofta säljs gårdar under avstyckning och tillträde kan bli ganska långt fram. Se till att du inte är bunden vid köpet alltför länge om avstyckningen skulle ta för lång tid.
Uppvärmning
Finns det vattenburen värme som du kan elda manuellt med ved eller pellets i? Om strömmen går hur klarar jag mig då? Likaså, finns det vedeldad spis?
Grannar
Hur nära har du till närmsta granne? Ser ni om det lyser hos varandra eller om bilen står på uppfarten. På landet hjälper man varandra och det är bra att hålla lite koll grannar emellan, inte minst om du tänker ha djur på gården.
Avlopp
Hur ser avloppet ut? Finns det några påbud att göra om det? Planeras kommunalt avlopp i framtiden?
Framtida planer
Hur ser utveckligen för området ut? Om det inte finns bredvand, kommer det dras fiberanslutning framöver?
Odlingsmöjligheter
Vilken klimatzon har området? Hur lång är odlingssäsongen? Vilka skadedjur finns i området - vildsvin, rådjur, sniglar osv. Anlägg skydd efter behov.
Tillträde
På landet är inte i stan. Ofta säljs gårdarna i det skick de är och det kan innebära att du får överta gammalt foder, gödsel, möbler, skräp och bråte. Flyttstädning är heller ingen självklarhet. Gör upp ordentligt vid kontraktskrivning.
Intäkter
Finns det någonting som kan inbringa intäkter? Uthyrning av bostad? Enstaka övernattningar? Försäljning av odlad mat eller andra produkter? Inackordering av häst?
Övrigt
Gå på många visningar! Utöka sökområdet och var öppen för sådant som du kanske inte riktigt hade tänkt dig i grunden.
För mer inspiration följ bloggen.
12 NOVEMBER 2019
HÅLLBAR STYLING
Konsten att använda det som redan finns
Ett stylat hem känns inbjudande för dina gäster eller som i det här fallet spekulanter - men hur gör du för att lyckas på ett enkelt och prisvärt sätt?
Jag blev kontaktad av en välrenommerad mäklarbyrå inför försäljningen av ett hus i Saltsjöbaden. Paret som bodde där erkände sig inte särskilt intresserade av inredning och är dessutom mest på resande fot varför man vill ha lite tips inför fotografering och visning. Genom åren har man samlat på sig diverse möbler och inredningsdetaljer och det saknas lite av en sammanhållen stil.

Vid första besöket gick vi igenom rum för rum och jag skapade mig en idé om hur jag ville att slutresultatet skulle bli. Vi gick runt och fotograferade och gjorde noteringar. Hemmet var inte på något vis överbelamrat men en hel del udda saker skulle behöva plockas undan och mycket av det som blev kvar skulle få en ny placering.

Efter besöket så skickade jag en checklista med det vi gått igenom inför helgens fixande. Med hjälp av listan kunde jag sedan vid mitt nästa besök konstatera att de gjort ett fantastiskt jobb över helgen! Förutom att de hade plockat bort allt överflödigt så hade de lånat in kuddar, plädar och tavlor från en bekant och det fanns gott om färska blommor. På köksbordet stod ljusstakar, vaser och inredningsdetaljer samlat.

Nu var det bara det slutliga piffet kvar. Belysning, tavlors placering, inredningsdetaljer som skulle få ny placering och växtlighet på rätt platser. En devis som jag har är att saker ska ha kompisar. Finns det något i trä så försöker man hitta ett par saker till i samma material eller färg för att få till en röd tråd i rummet. Man vill heller inte ha för många materialval eller färger i samma rum. Vi jobbade också en hel del med olika nivåer - högt och lågt, för att få till balans och rätt känsla.

Både mäklaren och paret blev mycket nöjda över resultatet och jag hoppas att de snart hittar sitt nästa drömboende!


Genom att använda sig av det som redan finns i hemmet så slipper kunden betala för hyr- eller köpmöbler och stylingen blir hållbar både ur ett miljö- och tidsperspektiv.

Kontakta oss för att få mer specifik hjälp i din bostad inför
fotografering och visning.


20 OKTOBER 2019
MITT HEM ÄR LÄTTARE
Idag har Esbjörn en större förståelse för hur man kan skapa en grundstruktur i skåp och lådor. Han har dessutom följt upp processen och gjort iordning resten av huset i Tyresö enligt samma mall. - Det var som att få lära sig att cykla, en utbildning med träning och coaching för att kunna fortsätta på eget vis, menar Esbjörn. Fast jag kommer nog att behöva kontakta Sort It igen. Jag håller på med ett homestylingprojekt just nu där jag kommer att behöva hjälp. Den här pedagogiken förändrar tankemönster och beteenden på ett lättsamt och lekfullt sätt utan att kompromissa med det allvar som behövs när hållbarhetsaspekten kommer in. - Jag tycker att alla ska ta sig tiden att få denna coaching i hemmet. Det blir därefter mycket roligare att strukturera upp resten av bostaden.

Esbjörn nöjde sig inte med att göra iordning köket. Nu har han påbörjat homestagingen av hela sitt hem i Tyresö.
- Jag tycker att alla ska ta sig tiden att få denna coaching i hemmet. Det blir därefter mycket roligare att strukturera upp resten av bostaden.
Esbjörn jobbar med koncept för växtväggar inomhus och är på intet vis främmande för vad den dagliga miljön gör för vår kognitiva prestationsförmåga.

- Jag märkte att mitt eget hem var väldigt manligt, praktiskt och tråkigt och att det blir lite oorganiserat efter ett tag. Jag vet var jag hittar sakerna men det blir rörigt i lådorna. Han bestämde sig för att kontakta Sort It.

- I grunden så handlar det om att jag har så stökigt i mina skåp även om ytan är snygg. Det rimmar illa med min grundfilosofi – som en medveten person som praktiserar yoga vill jag att det ska speglas i mitt hem, att insidan är lika viktig som utsidan. De få saker jag har ska hålla en hyfsad kvalitet. Jag har sett lite vad Sort It har gjort och det känns så lätt - jag gillar den enkelheten. Jag ville ha ett bättre organiserat kök och känna en lättare och mer positiv energi som gör att det känns roligare att öppna skåpen och att laga mat. Processen tillsammans med Sort It var lärorik.

- Jag fick stort förtroende för företaget trots att det stundtals var ganska utmanande att få frågor som fick mig att ändra på mitt sätt att tänka om vad jag behöver och inte behöver. Inte minst var det långsiktigt lärorikt eftersom behövde börja ifrågasätta mitt beteende och de strukturer jag haft sedan tidigare.
Kontakta oss för att se hur vi kan hjälpa dig i ditt hem.
1 OKTOBER 2019
INFÖR FOTOGRAFERING
Läs våra tips
Förberedelser inför visning. Här kommer en checklista:

Plocka undan
Lämna ett fåtal saker framme för att fotografierna ska bli som bäst. Personliga föremål tas undan.
Tänd all belysning
Bilderna blir levande och på visningen ser det trevligt ut när alla lampor är tända. Komplettera med tända ljus för mysfaktorn.
Städa
Inför fotografering så är städningen inte så viktig då det inte syns på bilderna men glöm inte att städa ordentligt och putsa fönstren inför visning.
Puffa kuddarna
Denna manöver är klart underskattad och ger ett rejält lyft till bostaden! Låt filtarna ta plats i soffa, på utemöbler och säng.
Pimpa
Fräscha upp med blommor. Det behöver inte vara dyra snittblommor, ett par små blommor från trakten räcker gott i några små vaser eller flaskor.
Utomhus
Oavsett årstid så behöver man se över området utanför bostaden. Kratta, klippa eller skotta så att det ser trevligt ut. Lite ljus och blomsterarrangemang ökar välkomstkänslan.
Kontakta oss för att få mer specifik hjälp i din bostad inför fotografering och visning.

10 SEPTEMBER 2019
SKELETT I GARDEROBEN?
Vilka är dina? - Överfyllt, fel klädstorlek eller bara dålig ordning?
Från ordning till glädje. Det var ju egentligen ingen katastrof i den här garderoben. Men med små medel lyckades jag att skapa glädje varje gång garderoben öppnas. Jag har här klätt gamla skokartonger och dess tillhörande lock med fint presentpapper. Och som kronan på verket så har jag hängt kläder man blir glad av allra längst fram!
1 SEPTEMBER 2019
UMAMI, ORIGAMI & FUTON
Från papper till miljövänlig låda på japanska!
Umami, origami & Futon - härliga ord från japanskan. Origami är också en möjlighet att inreda lite hållbarare. Här har vi skapat några mindre askar för att på ett vackert sätt förvara mindre prylar i hemmet.
Såhär gör du din egen ask:

https://youtu.be/eSaCKRB0P6o
20 AUGUSTI 2019
VAD FINNS BAKOM FASADEN?
Följ med i förvandlingen av ett kök i oordning - från kaos till harmoni på 3 timmar!
Oj, här såg det bra ut på ytan men i skåpen var det riktigt rörigt. Det var inget som gav inspiration till matlagning. Det var ekologiska och sunda matvaror och det fanns en hel del glasburkar sedan tidigare så uppdraget var riktigt lättsamt att utföra. Alla varor fick höra ihop i sina kategorier och det blev väldigt luftigt och lätt att hitta. Efter rensningen så fick jag höra att kunden kom igång riktigt ordentligt och fortsatte att rensa på andra ställen i huset efter besöket.
10 AUGUSTI 2019
MÖTE MED ÅNGESTRUMMET
Hur vänder man mörker till glädje?
Ju större utmaning desto mer inspirerande! Här hade vi satt av tre timmar för att strukturera upp ett förråd under trappen i en villa. Kunden erkände vid tillfället att det hamnat lite mer grejer där i jämförelse med de bilder som skickades in initialt. Så det var bara att kavla upp ärmarna!
Mina inlägg
Inspireras hur du får ett lättare och mer trivsamt hem
Esbjörn är nöjd över sitt nya hem
Vilka är dina
Made on
Tilda